Het uitzicht van de Kop van Kessel-Lo, dat zich aan de oostkant van het Leuvense station boven de sporen verheft, is in grote mate bepaald door de visie van de Leuvense bouwontwikkelaar CIP, met een thuisbasis in het EXOS-gebouw op de site. Naast twee woonresidenties, twee hotels, parkeer- en kantoorruimte, wil CIP in de gemengd functionele zone vanaf 2014 ook studenten aantrekken. Twee volumes, goed voor 7.500 vierkante meter of een tiende van de totaaloppervlakte van de Kop, moeten daar als studentenresidenties in voorzien. ‘Met dit project willen we inspelen op het woonbeleid van de stad Leuven, dat aanstuurt op minder gefragmenteerd wonen voor studenten', zegt Hans Goessens, gedelegeerd bestuurder van CIP. ‘Met 292 studentenkamers, in overeenstemming met de vereisten van de vernieuwde algemene bouwverordening, dragen we een fundamenteel steentje bij. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat de aanwezigheid van studenten de levendigheid in de stationsbuurt alleen maar zal vergroten.'
Op de website van de bouwontwikkelaar en ter plaatse, via een groot reclamebord, wordt tot op heden aangegeven dat de vrije bouwruimte boven de stationsparking ingericht zal worden als kantoorruimte. CIP stelt echter hoop in een nieuwe bouwaanvraag, waarmee het enkel studentenhuisvesting beoogt. ‘We winden er geen doekjes om: kantoorruimte is, in tegenstelling tot studentenkamers, momenteel minder gegeerd. Omdat de markt is gewijzigd, zien wij ons genoodzaakt bij te sturen', aldus Goessens.
Positief signaal
Voor de bestemmingsverandering moet het provinciale Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de Martelarenlaan worden aangepast, maar schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies verzekert dat dit snel kan gaan. ‘Het openbaar onderzoek start eind mei of begin juni. De studentenresidentie aan de Martelarenlaan is slechts een van de vele projecten die op stapel staan, nodig om tegen 2015 3.500 extra studentenkamers te creĆ«ren in Leuven', aldus Devlies.