TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

vrijdag 23 augustus 2013

Man sjoemelt met geldautomaat in wassalon


EIGENAAR INSTALLEERT EXTRA BEVEILIGINGSSOFTWARE



Het Leuvense gerecht hield dinsdag een Poolse man aan op verdenking van gesjoemel met een geldautomaat in een Leuvens wassalon. De verdachte ontkent in alle toonaarden. Inmiddels installeerde de eigenaar extra beveiligingssoftware.
Een patrouille van de Leuvense politie trof dinsdagnamiddag tijdens de controle van een Poolse man in wassalon De Wastrommel in de Koning Albertlaan in Kessel-lo een bijzonder opmerkelijk apparaatje aan. Niemand had het toestelletje, wat op een gsm met antenne lijkt, eerder gezien. Na controle van de camerabeelden, waarop de verdachte te zien is, gaf het toestel zijn geheimen prijs. ‘Met het elektronisch apparaat bediende de verdachte de geldautomaat, waardoor er opeens heel wat wisselgeld uit het toestel viel’, zegt het Leuvense parket.

Een klant die dinsdagnamiddag omstreeks 16 uur in de wasserij aanwezig was, vond al dat geldgeklater maar verdacht en verwittigde Bart De Bolle, uitbater van een vijftal zelfbedieningswasserijen in het Leuvense. Toen de verdachte even later zijn was kwam ophalen, greep de politie in. In de wagen van de Pool troffen de agenten verschillende valse nummerplaten aan. Ook had hij enkele lege geldkokertjes op zak.

Hoe de man precies te werk ging, wist de leverancier van de geldautomaten te vertellen. ‘De verdachte schoof de antenne van het toestel in de gleuf van de bankbiljetten, waardoor de software van de automaat via een overbruggingssysteem misleid werd. De machine registreerde de antenne als een bankbiljet waarna op het scherm van de geldautomaat de melding krediet verscheen. De verdachte tikte een bedrag in, selecteerde een kort en goedkoop wasprogramma en drukte vervolgens op de teruggaveknop. Zonder een euro in de machine te stoppen, lag er plots een grote hoeveelheid wisselgeld in het bakje’, vertelt De Bolle.

Dezelfde praktijk werd eerder toegepast in twee andere wasserijen van de man, in de Jozef II-straat en de Tervuursestraat. ‘Op die camerabeelden waren het kinderen die de truc met het apparaatje, dat trouwens vrij te koop is op het internet, uithaalden’, voegt de zaakvoerder toe. In totaal zou het nadeel 725 euro bedragen.

Om grotere verliezen te voorkomen, installeerde Bart meteen extra beveiligingssoftware in al zijn geldautomaten. ‘Die grap kost me nog eens zeshonderd euro’, zegt hij. De Leuvense onderzoeksrechter liet de man die elke betrokkenheid ontkent, aanhouden op verdenking van bedrog en valsheid in en met informatica. Ondertussen onderzoekt de politie of de Pool nog voor andere gelijkaardige feiten in aanmerking komt. Ook aan de Belgische kust en in het buitenland zou de fraude met geldautomaten in wasserijen al voorgevallen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten