TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

zaterdag 28 september 2013

Stoomlocomotief gaat tijdelijk achter slot en grendel


Aan het Locomotievenpad in Kessel-Lo heeft een stoomtrein die de NMBS aan de stad Leuven schonk een tijdelijke rustplaats gekregen.
Het groene gevaarte rust er in het voormalige gebouw van de weegbrug waar treinen met een industriƫle lading destijds gewogen werden. De vuurloze stoomlocomotief, een uitzonderlijk type, werd in 1976 aangekocht door brouwerij Stella Artois, die het in 1977 aan de NMBS schonk. In tegenstelling tot vele andere treinen die dienst deden op lokale spoorwegen, heeft de locomotief geen innige band met Leuven. Vervaardigd in 1954 reed de vuurloze stoomlocomotief nummer 12 af en aan in de mijn van Beringen, waar vuur en rook gevaarlijk waren. Na de schenking vergaarde de trein stof in de Leuvense museumbewaarplaats van de NMBS.

‘We hebben de locomotief momenteel achter slot en grendel geplaatst in het gebouw van de oude weegbrug, maar dit is slechts een tussenoplossing. We onderzoeken of het financieel en technisch haalbaar is om de trein op de rails aan het Locomotievenpad te plaatsen, voorzien van een overkapping’, zegt Dirk Robbeets, schepen van Openbare Werken (SP.A).

‘Mocht blijken dat dit niet kan, dan hopen we de weegbrug te kunnen aanpassen met een glazen poort en vergrote zijramen. Idealiter prijkt de trein voor het gebouw en geven we de weegbrug een opknapbeurt en een nieuwe, populaire bestemming.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten