TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

zaterdag 28 september 2013

Werkloosheid in provincie piekt onrustwekkend


Uit cijfers van de VDAB blijkt dat het aantal werkzoekenden in Vlaams-Brabant de afgelopen acht jaar nooit zo hoog lag als in augustus 2013. In het arrondissement Leuven zijn opvallend veel hoger geschoolden de dupe, met een stijging van twaalf procent.
De golven van de economische crisis hebben onlosmakelijk een impact op de lokale arbeidsmarkt, maar in Vlaams-Brabant was het al geleden van 2004 en 2005 - voorafgaand aan het uitbreken van de crisis in 2008 - dat het aantal werkzoekenden nog zo hoog lag. Eind augustus telde VDAB Vlaams-Brabant exact 33.668 werkzoekenden, waarvan 18.915 in het arrondissement Halle-Vilvoorde en 14.753 in het arrondissement Leuven. In vergelijking met augustus 2012 zijn dit 2.200, of 7 procent, meer werkzoekenden.

‘In de zomer zijn er gewoonlijk meer werkzoekenden. Schoolverlaters schrijven zich massaal in, er is een tijdelijke onderbreking van sommige uitzendcontracten en vlak voor de vakantieperiode worden een aantal arbeidsovereenkomsten vaak stopgezet’, zegt Bertrand Ostyn van VDAB. ‘Toch was de werkloosheid nooit zo hoog in de laatste 8 jaar.’

Verstoord marktevenwicht

Een logische verklaring voor de stijgende werkloosheidscijfers ligt bij het verstoorde marktevenwicht tussen vraag en aanbod. ‘Sinds 2012 houdt een periode van laagconjunctuur aan, waarbij het aantal vacatures maand na maand daalt. Gevoelige sectoren zoals bouw en transport of logistiek, maar evengoed gezondheidszorg en groot- en kleinhandel, delen in de klappen. We ontvingen het afgelopen jaar 32.031 vacatures, met uitzondering van interimjobs. Dit zijn er 3.200 of 9,2 procent minder in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.’

Afgaande op de semestercijfers voor de eerste zes maanden van 2013 concludeert studiebureau Graydon dat bij uitstek de bouwsector het moeilijk heeft door een stijgend aantal faillissementen. VDAB bevestigt dat deze trend eveneens van tel is in Vlaams-Brabant, hoewel het totale aantal faillissementen, over sectoren heen, in de provincie wel terugliep met 14,04 procent.

Ongeschikte kwalificatie

Opvallende trend in het arrondissement Leuven is de toename van de werkloosheidsgraad bij hoger geschoolden, met liefst 12 procent. ‘We merken dat professionele bachelors, die specifiek worden klaargestoomd op de arbeidsmarkt, minstens even goed scoren qua tewerkstelling als studenten die een academisch masterdiploma behalen. Een doorsnee werkgever vraagt om praktische kennis, ervaring en een specifieke kwalificatie, terwijl verschillende studierichtingen hier niet op aansluiten. Daarom proberen we hen via interim-, praktijk- en stagemogelijkheden zoveel mogelijk technische ervaring te laten opdoen’, aldus Ostyn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten