Anderhalve maand geleden bekende psychiater Walter Vandereycken (63) op televisie dat hij jarenlang ongeoorloofde seksuele relaties met patiëntes had. Hij erkende daarbij dat hij een professionele grens had overschreden.
Het parket begon daarop een onderzoek. Behalve het gerechtelijke onderzoek loopt ook bij de Orde van Geneesheren een tuchtonderzoek naar Vandereycken.
Zijn werkgevers trokken zelf hun conclusies. Diezelfde avond besliste het psychiatrisch ziekenhuis van Tienen om de arbeidsovereenkomst met Vandereycken te verbreken. De KU Leuven, waar hij als docent actief was, schorste hem preventief.
Juridisch niemandsland
Het bleef enkele weken stil rond de psychiater die zich specialiseerde in de behandeling van eetstoornissen. Uit verschillende bronnen vernamen we nu dat Vandereycken zijn activiteiten wil voortzetten in zijn groepspraktijk Crescendo in Kessel-Lo.
Bij patiëntenverenigingen kwamen bezorgde reacties binnen van ouders. Vandereycken schreef zelf enkele patiëntes aan om vanaf december opnieuw bij hem op consultatie te komen. Ook enkele vrouwen die bij hem in behandeling zijn (geweest) in de psychiatrische kliniek in Tienen, ontvingen een mail.
Walter Vandereycken zelf wenste gisteren niet te reageren. Hij heeft intussen een advocaat in de arm genomen. ‘De verklaringen op televisie zijn zeer ongelukkig en uit hun context getrokken', aldus meester De Ketelaere. ‘Er loopt een onafhankelijk onderzoek. Mijn cliënt verleent daaraan zijn volledige medewerking en is gerust in de afloop ervan.'
Bij het Leuvens parket zijn er geen formele klachten binnengekomen sinds de bekentenissen, maar het onderzoek gaat voort.
Ook de Orde van Geneesheren zet zijn tuchtonderzoek voort. De beroepsorganisatie is niet bij machte om een voorlopige sanctie uit te spreken.
Bij de Provinciale Geneeskundige Commissie, die het visum van artsen uitreikt, loopt eveneens een onderzoek. Ook deze commissie kan pas na afloop daarvan het visum intrekken. De beroepsverenigingen zullen de arts ondervragen en de volledige opname bekijken van het tv-interview.
‘Ik kan me voorstellen dat het door mogelijke slachtoffers als pijnlijk wordt ervaren dat Vandereycken weer aan het werk gaat', zegt Geert Dom, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Hij pleit voor een snellere en duidelijkere procedure.
‘We bevinden ons in een juridisch niemandsland. Het is in ieders belang dat er op korte termijn duidelijkheid komt.'