Na jarenlang braak te hebben gelegen, klikt de bouwpuzzel voor het stuk grond aan de Klein-Rijselstraat in Kessel-Lo stilaan in elkaar. Woonwijk Klein-Rijsel, ingesloten tussen de Tiensevest, het provinciehuis, de Tiensesteenweg en de treinsporen, zal vermoedelijk vanaf 2016 de deuren van haar woningen openstellen voor een divers publiek. ‘In een eerste fase mikken we in deze wijk op 45 sociale huurwoningen en 22 starterswoningen. Die laatste zijn vooral interessant voor jonge gezinnen. In een tweede bouwfase worden naast 11 à 12 privé-woningen ook in een klein kantoorgebouw gebouwd. Dat komt ter hoogte van het Provinciegebouw', zegt Veronique Henderix, projectbeheerder stadsontwikkeling van het Leuvense stadsbestuur.
De nieuwe site, waar op sommige plaatsen hoogteverschillen van 7 meter overbrugd moeten worden, kleurt opvallend groen. Heggen en struiken sluiten een parallel fietspad af van de spoorbundels. De ruimtes tussen de verschillende woonblokken zijn ingekleurd als een subtiele speelruimte, met onder meer steile taluds als een natuurlijk amfitheater. Een nieuwe verbindingsweg tussen de Tiensevest en Klein-Rijselstraat krijgt het karakter van een woonerf met 13 bovengrondse en 75 ondergrondse parkeerplaatsen. ‘Via een systeem van eenrichtingsverkeer hopen we sluipverkeer te vermijden. Mocht nu toch blijken dat heel wat wagens zigzaggend door de wijk trekken wordt er voor paaltjes gezorgd', zegt Jaak Brepoels, de Leuvense schepen van Wonen (SP.A).
Tijdens verschillende infoavonden over het project, waarbij buurtbewoners en geïnteresseerden hun opmerkingen konden geven werd geopperd dat de herwaardering van het voormalige NMBS-domein ook uitgebreid kan worden met de renovatie van omliggende straten. Heel wat omwonenden zullen immers een gedeelte van hun tuin afstaan.
‘In de laatste fase van de werken, in 2016, hopen we de aanpalende straten te kunnen meenemen. Zo hopen we onze totaalvisie voor het woongebied te kunnen uitvoeren. Al zijn we uiteraard afhankelijk van de beschikbare budgettering', besluit Brepoels.