De directie en de kleuterleidsters van basisschool Ter Beuke aan de Rerum Novarumlaan in Kessel-Lo wisten dat de ouders van het gezin M.R.-B. verwikkeld waren in een moeilijke scheiding. Om het leven van hun dochter van 5 ordelijk te laten verlopen, was er een regeling rond de ophaling. De vader komt zijn dochter ophalen op school, waarna de moeder het meisje bij hem oppikt.
Die afspraak bleef tot 2 december 2011 overeind. Die middag stormde de mama de kleuterafdeling binnen en greep haar dochter vast. ‘Het is tot een schermutseling gekomen met onze kleuterleidsters die er alles aan hebben gedaan om het meisje op de school te houden', zegt directeur Georges Vanderwegen. ‘De moeder was uitzinnig en heeft onze collega's hard aangepakt. Een van hen liep een blauwe kaak op, een andere had een bloeduitstorting op de borst', luidt het. Er werd gekrabd en geknepen.
Veiligheidsslot
Uiteindelijk slaagde de dolle moeder erin haar krijsend kind, zonder jas, mee te sleuren naar de wagen waarin haar nieuwe vriend zat te wachten. Het drietal wilde vertrekken, maar dit was buiten een stagiaire gerekend, die het kind uit de auto haalde. ‘Dat verliep niet zonder slag of stoot', zegt Vanderwegen. Zonder kind stoof de beklaagde daarna weg. ‘Sinds dit incident hebben we een veiligheidsslot geplaatst op de binnenkant van de toegangsdeur. Dat was de eerste en meteen ook de laatste keer dat iemand, tegen de gemaakte afspraken in, met een kind vertrekt', klinkt het.
De Leuvense openbare aanklager vorderde gisteren twee maanden cel en 550 euro boete. ‘Dat is de sanctie die ik vorder tegen de moeder die haar kind probeerde te ‘ontvoeren', zei de procureur. Niemand van de slachtoffers stelde zich burgerlijke partij. ‘We hadden de reflex eerst aan het kind te denken. Bovendien waren we zwaar onder de indruk van de feiten en is het niet bij ons opgekomen een burgerlijke partijstelling in te dienen', besluit de directeur.
De rechter doet uitspraak in deze zaak op 1 maart.