Aan het uiteinde van de sporenbundel in Kessel-Lo, nabij de Blauwputbrug, wil de NMBS-Holding de komende zomerperiode een nieuwbouw voor haar personeel optrekken. Het oude dienstgebouw, dat in slechte staat verkeert, maakt plaats voor een eerste nieuwe inplanting op het spoorwegplateau van Leuven Noord.
‘Dit project zal naadloos aansluiten bij de toekomstige invulling van het gebied, maar tot op heden blijft de uitwerking van Leuven Noord op het niveau van visie en ambities', stelt Paul Van Aelst, woordvoerder bij NMBS-Holding, dat voor de transformatie van het gebied de krachten bundelt met de stad Leuven.
In tegenstelling tot de NMBS-holding, durft het Leuvense stadsbestuur wel data te plakken op de werkzaamheden. In het kader van Leuven Noord zijn de afgelopen jaren al enkele stappen ondernomen, met name de heropfrissing van de Vaartzone en de nabijgelegen Aarschotsesteenweg. De focus voor de toekomst richt zich echter op het spoorwegplateau aan de EĆ©nmeilaan en Kesseldallaan in Kessel-Lo, en het aansluitend Vuntcomplex tussen Kessel-Lo en Wilsele. ‘We gaan daarvoor uit van een graduele planning, die in de zomer van 2014 een aanvang kent', stelt Dirk Robbeets, schepen van Openbare Werken (SP.A).
‘Een eerste ingreep is de aanleg van een tunnel onder de E314, die de verbinding maakt tussen de woonwijk aan de Wilselsesteenweg en de Aarschotsesteenweg. Die wordt overigens een fietsstraat, waar auto's over de middenberm moeten rijden met een wiel, als signaal dat ze er enkel te gast zullen zijn. De tunnel sluit aan op een complex van fietspaden.'
De tweede richtdatum voor Leuven Noord is het voorjaar van 2016, wanneer het Vuntcomplex zal worden uitgebouwd tot een megarotonde met zes vertakkingen, waaronder een directe verbinding naar een pendelparking voor treinreizigers aan het rangeerstation van de NMBS.
Eerder werd 2012 daarvoor als einddatum aangehaald, nu blijkt 2016 realistischer.
Wetenschapspark
Nog in dat jaar zal er naar alle waarschijnlijkheid worden gestart met de uitbouw van een wetenschapspark aan het noordelijke uiteinde van het spoorwegplateau. Eerder werd dat plan terzijde gehouden, aangezien de Vlaamse overheid het regionaalstedelijk gebied van Leuven nog niet heeft afgebakend.
‘Ik kan met zekerheid stellen dat het wetenschapspark, met spin-offbedrijven van de Leuvense universiteit, er komt', geeft Robbeets nog mee.