TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

zaterdag 7 juni 2014

Senioren en studenten onder één dak

'DE WERKHUIZEN' BRENGT WONINGEN VOOR SENIOREN EN KUNSTACADEMIE SAMEN

Sociale huurwoningen voor senioren, de kunstacademie, enkele handelsruimten en een fietsafhandelcentrale onder één dak.Dat is het nieuwe concept van de stad Leuven en de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal.

SVEN PONSAERTS
Aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo, op de hoek van de Diestsesteenweg en de Werkhuizenstraat, verrijst momenteel een groots bouwproject. De stad bouwt er samen met de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal 'De Werkhuizen': sociale huurwoningen voor senioren, een kunstacademie en enkele handelsruimten. In de kelder komt er een grote fietsafhandelcentrale.


Twee vliegen in één klap
"Met de bouw van deze dertig sociale huurappartementen voor senioren slaan we twee vliegen in een klap", zegt Hedwig Beckers, voorzitter van Dijledal. "We spelen er niet alleen mee in op de toenemende vergrijzing, maar door oudere huurders die nu veel te groot wonen een kleinere woning met een of twee slaapkamers aan te bieden, komt er plaats vrij voor jonge gezinnen." De huurwoningen zullen van al het comfort worden voorzien en zijn ook ecologisch. "De isolatiewaarde zal beter zijn dan de huidige norm voorschrijft", vervolgt de voorzitter van Dijledal. Zij treden op als bouwheer van het hele project.


Fietsafhandelcentrale
Op het gelijkvloers komen enkele handelsruimten en een brasserie.

De immense kelder van het gebouw zal dan weer een grote fietsafhandelcentrale huisvesten. "Dat wordt de eerste in zijn soort in België", zegt schepen van Openbare werken Dirk Robbeets (sp.a). "In Amsterdam bestaat het al langer, maar hier is het nieuw. In eerste instantie zal er plaats zijn om 2.000 gevonden, opgehaalde of achtergelaten fietsen te stallen. Die zullen geïdentificeerd en geregistreerd worden. Opdat de rechtmatige eigenaar zijn verdwenen fiets makkelijk op merk, type en kleur zou kunnen terugvinden, zal die info ook op een website verschijnen. Het is ook praktisch dat de nieuwe afhandelcentrale in de omgeving van het station en het centrum ligt", meent Robbeets.

"Met de komst van de fietsafhandelcentrale zullen we ook over voldoende ruimte beschikken voor een 'zomerstalling'. Studenten zullen er van eind juni tot eind september - als ze toch niet in Leuven zijn - hun fiets veilig in bewaring kunnen geven. Zo komt er ook in de fietsenstallingen in het stadscentrum weer plaats vrij. De nog aan te duiden beheerder van dit nieuwe initiatief zal ook weesfietsen en achtergelaten wrakken uit het stadscentrum verwijderen en hier onder brengen."


Kunstacademie
Ook de stedelijke kunstacademie SLAC zal een plaatsje in het nieuwe bouwproject krijgen. "In Kessel-Lo zit ons deeltijds kunstonderwijs nu nog verspreid over verschillende, en in heel wat gevallen ook tijdelijke, locaties. Niet ideaal dus", zegt bevoegd schepen Denise Vandevoort. "Met dit nieuwe initiatief zullen we de ongeveer 400 leerlingen op een centrale plaats samen kunstonderwijs kunnen aanbieden. Er komen vier klaslokalen. Door de 'vitrine' die over de hele lengte van de gevel komt, zal iedereen kunnen zien waarmee men binnen bezig is. Ook het ruime plein eraan opent mogelijkheden voor activiteiten allerhanden."

Het is de bedoeling dat 'De Werkhuizen' eind volgend jaar de deuren opent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten