TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

dinsdag 26 augustus 2014

Autodelen zit in de lift

Volgens Geert Gisquière en schepen Mohamed Ridouani (hier op de nieuwe standplaats) zullen meer Leuvenaars gebruik maken van autodelen. - Vertommen

De stad Leuven opende gisteren een veertiende Cambio-standplaats aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo. Daarmee wordt bevestigd dat het zogenaamde 'autodelen' waarbij je een auto huurt in plaats van koopt, sterk in de lift zit. De afgelopen drie jaar steeg het aantal gebruikers in Leuven met 73%.

Een auto delen met je buren of andere gezinnen in plaats van er zelf één te kopen, lijkt voor sommigen misschien onpraktisch, maar het concept van 'autodelen' wint duidelijk aan populariteit. In Vlaanderen zijn er nu al zo'n 7.591 gebruikers van 275 deelauto's verspreid over 135 ophaalpunten. Leuven doet het na Gent en Antwerpen het best met 965 gebruikers en dat is volgens de stad een duidelijk teken dat de Leuvenaars de economische en ecologische voordelen ervan ontdekt hebben. "Dat er een extra standplaats komt is niet toevallig", vertelt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (sp.a). "Leuvenaars zijn fan van autodelen en de laatste drie jaar is het aantal gebruikers van Cambio-deelauto's met 73 procent toegenomen. Dat is een evolutie waar we heel blij mee zijn. We zullen dit project dan ook verdeondersteunen", klinkt het. "In het kader van onder meer Klimaatneutraal wil de stad het autoverkeer de komende jaren doen afnemen en daarom wordt maximaal ingezet op milieuvriendelijke mobiliteit. Eén van die concrete maatregelen is het aanbieden van deelwagens, auto's die je eenvoudig kan huren wanneer nodig", aldus Ridouani.

Bijna 1.000 gebruikers
Omwille van de grote vraag naar zulke auto's opende de stad Leuven gisteren een veertiende Cambio-standplaats aan de Locomotievenstraat in Kessel-Lo. In 2005 opende Cambio zijn eerste autodeelstandplaats in Leuven met drie standplaatsen en vier deelauto's. Intussen is het aantal wagens uitgebreid tot 38, verdeeld over 14 standplaatsen. Stilaan komt in Leuven de magische kaap van 1.000 gebruikers in zicht. "De bedoeling was dat we voor onze tiende verjaardag in juni 2015 in Leuven aan 1.000 gebruikers zouden zitten maar het ziet er sterk naar uit dat we die kaap al veel vroeger gaan ronden", vertelt directeur van Cambio Geert Gisquière tevreden. "Uit een recente bevraging blijkt bovendien dat we over heel Vlaanderen meer dan 9 op 10 scoren qua algemene tevredenheid en Leuven doet het gemiddeld zelfs nog beter! Eén werkpuntje voor de stad zou misschien nog kunnen zijn om meer fietsenstallingen aan de standplaatsen te zetten", besloot Gisquière.

Ook aan Tweewaters aan de Vaart komt dit jaar nog een Cambio-standplaats bij.
KOEN CYPERS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten