TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

vrijdag 8 augustus 2014

Delhaize dwingt zigeuners weg te gaan




De zigeuners die dinsdagavond al voor de vierde keer neerstreken op een grasveld langs de Delhaize in Kessel-Lo, zijn gisterennamiddag in allerijl opnieuw vertrokken. Delhaize had hen daartoe gedwongen met een kortgeding.

KIRSTEN BOSMANS, SVEN PONSAERTS
Dinsdagavond was al een eerste groep met een vijftiental wagens afgezakt naar Kessel-Lo. Maar gisteren kwam daar nog een tweede groep zigeuners bij met opnieuw vijftien wagens. Naar verluidt zou het gaan om dé zigeuners uit Landen die enkele weken geleden verjaagd werden door dj Jos. Volgens Nico Vidal van Open Vld Leuven is het in Kessel-Lo een onhoudbare situatie. "Het grasperk is niet geschikt als verblijfsterrein. Buurtbewoners klagen steen en been over het onveiligheidsgevoel en de overlast. Omdat er geen toiletten zijn, doen de zigeuners hun gevoeg in de bosjes. De klanten blijven weg uit de Delhaize en de winkel wordt gebruikt als speelterrein door de kinderen van de woonwagenbewoners."

Delhaize spande gisterochtend een kortgeding in tegen de ongenode bezoekers. "Die mensen veroorzaakten heel wat overlast en ook onze klanten kwamen vaak klagen over de aanwezigheid van de woonwagenbewoners", zegt Florence Maniquet van Delhaize. "Daarom zagen we ons genoodzaakt om een procedure tegen de zigeuners in te spannen. Gelukkig gaf de rechtbank ons gelijk."
Parking Rock Werchter
Nog voor een deurwaarder het bevel kon gaan betekenen, namen de zigeuners de benen naar een weide langs de Werchtersesteenweg in Haacht. "Rond 15 uur kreeg ik zowel van buurtbewoners als van de politie het bericht dat er een grote groep van woonwagenbewoners op een terrein, dat tijdens Rock Werchter als parking wordt gebruikt, was neergestreken", zegt burgemeester Mon Fillet (Open Vld). "Omdat dj Jos al elders geboekt stond, is een politiecommissaris op mijn vraag met hen gaan praten. Hij heeft hun leider, die ik enkele jaren geleden hier trouwens al eens mocht ontmoeten, mijn duidelijke boodschap overgemaakt: Haacht vergunt geen verblijf van een week, zoals werd gevraagd. Aangezien de woonwagenbewoners op privéterrein stonden, volstond de dreiging van de eigenaar om naar de rechter te stappen om de Duitse en Franse groepen te doen vertrekken. Er werd ook een proces-verbaal opgemaakt." Rond 18 uur waren zo goed als alle 22 woonwagens weer uit Haacht verdwenen.
Richting Bekkevoort
De groep trok daarop richting Bekkevoort. Daar mogen ze een week blijven. Dan is er een doortrekkersterrein in Tielt-Winge vrij. De woonwagenbewoners zeggen blij te zijn met de oplossing die er nu is, en klagen vooral over de manier waarop ze behandeld werden in Haacht. "Met de eigenaar van de weide hier kwamen we overeen dat we hier tien dagen mogen blijven. Morgen betalen we daarvoor 1250 euro huur. We zijn blij dat er nu een oplossing is, want vanmorgen werden we echt weggejaagd in Haacht. Zelfs toen we vertrokken bleef de politie ons achtervolgen om zeker te zijn dat we ver buiten het grondgebied waren. Wat een praktijken! Gelukkig lieten politie en gemeente ons hier wél toe, ze zijn zeer vriendelijk hier."


Snelheid rechtszaak
Landens burgemeester Gino Debroux (sp.a) is verbaasd over de snelheid waarmee een rechtszaak soelaas kan bieden bij zigeunerproblemen. Hij probeerde onlangs nog woonwagenbewoners uit Landen te verjagen met luide muziek en kreeg daarvoor bakken kritiek over zich heen. "Eerlijk gezegd wist ik niet dat een kortgeding zo snel resultaten kon afwerpen. Ik geloof ook niet dat het altijd zo gaat: want als ze niet willen vertrekken, sta je nog even ver. Maar goed, als ik nog eens geconfronteerd word met zigeuners zal ik misschien toch voor de rechtszaak kiezen", zegt Debroux.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten