TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

donderdag 24 april 2014

Aantal starters neemt enkel in Vlaams-Brabant toe

In de eerste twee maanden van 2014 nam het aantal startende ondernemers in Vlaams-Brabant toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In alle andere Belgische provincies ging dat aantal achteruit.
Dat blijkt uit cijfers van zelfstandigenorganisatie UNIZO en het onafhankelijke informatiebureau Graydon. "In alle provincies was er een daling van het aantal starters", zegt Han Vloeberghs van UNIZO. "Globaal gezien nam het aantal in Belgiƫ af met 7,22 procent. Enkel Vlaams-Brabant is een uitzondering op die regel: het was begin 2014 de enige provincie waar meer mensen nog een zelfstandige zaak opstartten. Vorig jaar telde Vlaams-Brabant tijdens de eerste twee maanden 1.257 starters, dit jaar waren dat er 1.288. In het arrondissement Leuven was er een stijging van 4 procent. Een groot contrast met de daling van 3 procent in de rest van Vlaanderen."

Toch wil UNIZO niet van een trend spreken. "De stijging is opmerkelijk, maar ze zou evengoed eenmalig kunnen zijn", vervolgt Han Vloeberghs. "Een echte oorzaak kunnen we dan ook niet aanwijzen. Toekomstige cijfers zullen moeten bevestigen of de stijging zich doorzet of niet."

Naar de oorzaken van de algemene daling in Vlaanderen is het dan weer minder ver zoeken. "De administratieve rompslomp, de hoge belastingsdruk, de nog steeds merkbare crisis,... Ons land heeft nochtans ondernemers nodig, want zij zorgen voor tewerkstelling en sociale welvaart", besluit Vloeberghs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten