Het idee groeide toen de jongeren een half jaar geleden naar een toneelstuk gingen met hun buurtwerker. 'Ze hadden daar heel gemengde gevoelens bij. In het stuk kwamen racistische en seksistische uitspraken voor terwijl de zaal vol tieners zat. Uit hun frustraties ontstond het idee om zelf een voorstelling te maken', zegt jeugdwerker in Casablanca Toon Gees.

Casablanca speelt Casablanca werd een stuk over zaken die deze jongeren dagelijks meemaken en hun zoektocht naar acceptatie. 'We wilden iets maken dat bleef nazinderen, tonen hoe moeilijk het soms wel niet is als jonge Marokkaan in Leuven. We worden allemaal wat bekeken. Het is moeilijk om samen te leven als dat zo blijft', zegt Samir Bouzanih(20), die samen met Souhail Aouragh(21), Tarik Belfakih(15), Walid Belfakih(20) en Lien Van Der Schuren(15) op de planken staat.

'Bij de mensen blijft vaak het beeld hangen dat ze vanuit de media van ons krijgen, maar daar worden we niet altijd zo positief afgeschilderd. Nu willen we hen een leuke manier voorschotelen om naar te kijken', zegt Souhail. 'We krijgen geregeld te maken met racisme en discriminatie. Die vooroordelen allemaal weghalen met dit stuk zal niet lukken, maar een positieve boodschap overbrengen misschien wel.'

De jongeren uit het Leuvense Casablanca, wat trouwens geen verwijzing is naar de Marokkaanse stad maar een toespeling is op de witte huisjes daar, tonen in het stuk hoe het leven is in deze wijk. 'Casablanca is een speciale buurt. Er wonen heel wat verschillende types op een kleine oppervlakte samen. Zowel racisten als mensen die graag met allochtonen samenleven en dan nog de allochtonen zelf. Dat geeft soms vonken', zegt Samir.

Voor de jongens is het hun eerste acteerervaring. Het vergt lef om dan meteen een stuk te spelen waarin ze voor een groot stuk zichzelf spelen. 'We maken alle anekdotes in het stuk niet allemaal zelf mee, maar het leeft wel in de samenleving. Het is een uitvergroting van wie we zijn, maar je zal ons zeker herkennen', zegt Souhail.

De jongeren tonen hun voorstelling zaterdagavond voor de eerste keer in Jonna Toneelschool in Wilsele. Op 1 en 2juni zijn ze te gast in het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Daarkom in Brussel. 'Het is de bedoeling om met het stuk daarna naar de wijk zelf te trekken om te laten zien waar we mee bezig geweest zijn. Het idee speelt ook om met de voorstelling naar scholen te trekken. We wachten het eerste optreden af, maar de jongeren zijn alvast enthousiast', zegt Toon.

Info en tickets voor de voorstelling in Wilsele via 016-44.80.19 of els@jonnatoneelschool.be. Meer info opwww.jonnatoneelschool.be