De tijdelijke tentoonstelling in het stadhuis over Leuvense helden van weleer was de plek waar het stadsbestuur drie redders tot helden verhief. Redders Marielies Peeters(43) uit Kessel-Lo, Yves Vereecke(37) uit Wilsele en Brahim Habchi(37) uit Leuven konden bij een 67-jarige man die een hartstilstand kreeg in het stedelijke sportcomplex in Kessel-Lo, het ergste voorkomen.

'Marielies en ik waren als redders in het zwembad aan de slag toen de badmintonclub in de sporthal ernaast aan het trainen was', vertelt Brahim Habchi. 'Enkele spelers kwamen ons halen omdat iemand onwel was geworden. Ik kwam als eerste bij de 67-jarige man. Hij lag bewusteloos op de grond, waarop ik meteen aan de mond-op-mondbeademing begon.' Habchi is nog maar sinds februari aan de slag.

Toen collega's Marielies Peeters en Yves Vereecke toesnelden, ontfermden ook zij zich over de man. 'Yves was eigenlijk toevallig bij ons op bezoek. Hij werkt als redder in het stedelijk zwembad in Wilsele, maar was die dag in Kessel-Lo om met onze directeur het evacuatieplan te evalueren', zegt Marielies Peeters.

Automatische piloot

Peeters werkt al vier jaar als redder in het stedelijk zwembad in Kessel-Lo. 'Dit was de eerste keer dat zoiets voorviel', getuigt ze. 'Zenuwen of stress kwamen er niet aan te pas. Ik schakelde over op automatische piloot en voerde alles uit wat we tijdens onze cursussen en bijscholingen hebben geleerd. Terwijl Yves de man zuurstof gaf, bracht ik de pads van de automatische externe defibrillator (AED) op de borst van de man aan. Dit draagbaar toestel analyseert of een shock nodig is en dat was hier het geval. Na de shock zijn we blijven reanimeren tot hij weer bij bewustzijn was. Uiteindelijk namen de hulpdiensten het van ons over.'

Bij de huldiging liet schepen van Sport Els Van Hoof (CD&V) weten dat de man, die liever anoniem wil blijven, in het ziekenhuis werd geopereerd. Hij is ondertussen thuis en zou aan de beterhand zijn. 'De interventie van de redders was cruciaal. Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door hun snelle en professionele hulp hebben ze het leven van deze man gered. Ik wil deze reddende engelen namens hemzelf en het stadsbestuur bedanken', besloot ze, waarna ze de drie een beeldje van Fonske overhandigde.