TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

woensdag 9 mei 2012

Van waar de naam Kessel-lo?


Kessel-Lo
Deelgemeente in België Flag of Belgium (civil).svg
Wapen van Kessel-Lo
Kessel-Lo
Kessel-Lo
Situering
ProvincieVlaams-BrabantVlag.gif Vlaams-Brabant
GemeenteFlag of Leuven.svg Leuven
Fusie1977
Coördinaten50°53'N  04°43'E
 
Algemeen
Oppervlakte16,06 km²
Inwoners (31/12/2007)27.755 (1728 inw/km²)
Overig
Postcode3010
Netnummer016
NIS-code24062(C)
Oude NIS-code24051
Portaal  Portaalicoon  België

Toponymie

Kessel komt van het Latijnse Castellum, wat vesting betekent. Lo staat voor bos.

[bewerken]Geschiedenis

De ontstaansdatum van Kessel-Lo is niet bekend. Men weet wel dat er al sinds de Romeinse tijd een kleine vesting op de Kesselse Bergen stond. In de middeleeuwen werd dit uitgebreid tot een kasteeltje.Voor de rest woonden er alleen maar poorters van Leuven in het gebied oostelijk van Leuven. In 1125 schonk Godfried met de Baard, toenmalig hertog van Lotharingen, het allodiale domein Vlierbeek aan de abdij van Affligem met de bedoeling er een benedictijnenklooster op te richten. In 1163 werd het een zelfstandige abdij. Als gevolg van de afschaffing van alle kloosters door het Franse regime op 1 september 1796 werden de paters op 11 januari 1797 gedwongen hun abdij definitief te verlaten.
Kessel-Lo bestaat uit de delen Kessel en Lo. Voor 1827 behoorde Kessel tot de gemeente Linden en Lo bij de gemeente Pellenberg. In 1827 werden deze twee gebieden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Kessel-Lo. In 1829 werd de parochie Vlierbeek opgericht met de voormalige kloosterkerk als parochiekerk.
Tijdens de industriële revolutie kwam er in Kessel-Lo een werkplaats van de toenmalige spoorwegen, later de NMBS, achter het station van Leuven, de centrale werkplaats genaamd. Dit was lange tijd één van de belangrijkste werkverleners voor Kessel-Lo. Desondanks bleef Kessel-Lo ook nu maar een kleine hoofdzakelijk landelijke parochie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden belangrijke delen van Kessel-Lo, en in hoofdzaak de parochie Blauwput, zwaar getroffen door enkele geallieerde bombardementen die het station van Leuven en de centrale werkplaatsen als doel hadden. Dit leidde tot een golf van nieuwbouw en urbanisatie tijdens de naoorlogse heropbouw. Er kwamen veel nieuwe inwoners in Kessel-Lo en momenteel (einde 2007) zijn er 27.755 Kesseleers en Kesselessen (dialect voor mannelijke en vrouwelijke inwoners van Kessel-Lo). De verstedelijking van Kessel-Lo is nu nagegoeg compleet.
Tot 1977 was Kessel-Lo een aparte, onafhankelijke gemeente. Op 1 januari 1977 werden in heel het land de gemeentegrenzen veranderd en werd Kessel-Lo een deelgemeente van Leuven. Momenteel is er een groepering die vindt dat Kessel-Lo weer een aparte gemeente moet worden. Zij vinden dat er in de huidige toestand te weinig inspraak van de Kesseleers kan komen en dat het vroeger beter was. Deze groepering noemt zich KLVG, hetgeen staat voor Kessel-Lo Voor Gemeente.

Wapen

Het wapenschild van Kessel-Lo stelt Onze-Lieve-Vrouw voor met op haar arm een kind. In de linkerbovenhoek staat de zon, rechts staat de maan.

[bewerken]Religie en levensbeschouwing

Kessel-Lo heeft vier parochies: VlierbeekBlauwputBoven-Lo en Don-Bosco. Daarnaast is er in Vlierbeek ook een abdij gevestigd, die een zeer woelige geschiedenis kende.

[bewerken]Sport

  • Het provinciaal domein is een uitleefpark dat wordt beheerd door de provincie Vlaams-Brabant. Men kan er onder andere zwemmen, voetballen, skaten, joggen, vissen, rolschaatsen, ... Ook vindt er elk jaar het muziekfestival Eurofolies plaats.
  • Buiten het provinciaal domein bevindt zich in Kessel-Lo ook het Bruineveld. Dit is het sportcomplex van de jeugdwerking van de voetbalclub Oud-Heverlee Leuven.
  • Vele andere sportverenigingen zijn ook in Kessel-Lo gevestigd, bijvoorbeeld de Leuvense hockeyclub, Daring Club Leuven Atletiek, Blauwput Omnisport, Leuvense rugbyclub en korfbalclub Leuven .
  • Elk jaar vindt er ook een nieuwelingen wielerwedstrijd plaats, maar niet alleen voor nieuwelingen, tegenwoordig ook voor masters van de VWV. Vorig jaar (2008) werd daar voor de tweede maal Rondom de Lemingvallei georganiseerd door Kiesekoms Marc en Cnops Christel. Vorig jaar deed de wedstrijd zelfs dienst als Kampioenschap van Vlaams-Brabant, gewonnen door de inrichter Kiesekoms Marc zelf, die voor het tweede jaar op rij Kampioen van Vlaams-Brabant werd.
  • Vroeger was er ook een motorcrosswedstrijd op de Kesselse Bergen. Maar wegens milieuoverlast is dit tegenwoordig verboden.
BRON: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten