Voor de veertiende editie van het familiefestival, dat van 24 tot 26 augustus plaatsvindt in het provinciedomein van Kessel-Lo, konden de organisatoren weer enkele bekende nationale en internationale namen strikken, zoals Katrina & The Romance en Les Truttes.
Ze bouwen voort op het gekende concept: de opbrengst van het laagdrempelige festival, dat gedragen wordt door vrijwilligers, gaat naar de school voor bijzonder onderwijs Ter Bank in Heverlee en op het terrein staan standjes van eurolanden, die culinair en folkloristisch worden vertegenwoordigd door een Leuvense vereniging.
Toch ziet het ernaar uit dat dit jaar niet de volledige eurozone aan bod komt. De kans is groot dat niet elk euroland vertegenwoordigd is op Eurofolies.
‘Er kunnen dit jaar nog vier verenigingen, en dus vier landen, bij’, zegt organisator Erik Meulemans. ‘Het enthousiasme lijkt getemperd om drie dagen mee te draaien. Het is voor sommigen misschien een risico, maar doorgaans verdienen ze hier flink wat geld mee voor hun werking. Ze krijgen kaarten om te verkopen en de opbrengst aan hun standje is volledig voor hen.’
Ook sponsors vinden is lastiger dan vroeger. ‘We zijn een festival met een regionale uitstraling. Grote sponsors als telecombedrijven of banken haken dan af. Maar we zijn al wel behoorlijk groot. Met enkel giften van de plaatselijke middenstand komen we er niet meer’, stelt Meulemans.
‘Veel meer dan vroeger zoeken sponsors commerciële return. Ik hoor dat andere festivals hier ook moeite mee hebben. Vaak worden budget-
vriendelijkere acts gezocht of programmeren ze er een of twee minder.’
Sponsors worden op Eurofolies dit jaar nog beter in de aandacht gebracht met een groot ledscherm naast het podium.
Het festival trekt, afhankelijk van het weer, tussen de 10.000 en de 15.000 bezoekers.
‘De formule is zeker niet versleten. We denken voor volgend jaar wel aan een restyling’, stelt Meulemans.
Verenigingen of sponsors die interesse hebben om mee te helpen aan het gezellige festival, zijn nog meer dan welkom. Ze vinden meer informatie op de website.