De kerkraad van Vlierbeek heeft een beslissing genomen over de verdere restauratie en bestemming van de abdijgebouwen. Het Nieuw Abtskwartier zal in de toekomst lokalen voor de parochiale werking huisvesten. Die kunnen gebruikt worden voor de opleiding van communicanten, het organiseren van koffietafels of recepties. De voormalige kapel op de eerste verdieping wordt behouden en opnieuw ingericht als doopkapel.
Verder wordt een groot deel van het gebouw ingepalmd door zestien studentenkamers. ‘Het worden wel geen typische studentenkoten, maar eerder grote kamers of appartementen voor doctoraatsstudenten of onderzoekers van de KU Leuven’, zegt schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina (CD&V). Deze studenten zijn door de band ook kalmer, dus er wordt vanuit gegaan dat ze de rust van de abdij niet verstoren.
Al blijft het een eerder verrassende invulling. ‘We hebben lang naar een bestemming voor dat pand gezocht. Er werden verschillende pistes bewandeld. De restauratiekosten zouden hoog oplopen, dus we zochten een bestemming die dat gedeeltelijk kon recupereren’, stelt Vansina.
De studenten kunnen in de voetsporen treden van de Leuvense hoogleraar en medestichter van de Boerenbond Joris Helleputte. Die woonde er van 1852 tot 1925.
Subsidies
Het Nieuw Abtskwartier werd langs de buitenkant al gerestaureerd. Om het pand bewoonbaar te maken, is wel nog veel werk nodig. De restauratiewerken kosten 2,5 miljoen euro. ‘We rekenen op zeventig procent subsidies. De KU Leuven draagt haar steentje bij voor alle kosten voor de studentenhuisvesting. De rest komt van de stad Leuven en de kerkfabriek’, stelt Vansina. De weken starten vermoedelijk in 2014.
De opknapbeurt voor het Nieuw Abtskwartier luidt een hele restauratiegolf in. Later zullen ook nog de pandgang, het koetshuis, het tuinprieel, het Oud Abtskwartier en de huizen aan de Abdij van Vlierbeek worden gerestaureerd. Hiervoor wordt nog een bestemming gezocht.