Na een winter zonder horecazaak zal het provinciaal domein in Kessel-Lo het ook deze zomer met slechts twee zaken moeten stellen. Toevallig liepen de concessies voor de zaken vorige herfst allemaal af of werden ze stopgezet. Voor het standje aan het ploeterbad vond het provinciebestuur redelijk snel een uitbater. Sinds vorige week opende ook cafetaria Stille Waters opnieuw de deuren. Maar een uitbater voor De Groene Lotus werd tot dusver niet gevonden. ‘We hebben twee oproepen gedaan om een concessiehouder te vinden. De tweede was nog uitgebreider dan de eerste, onder meer met advertenties in vakbladen. Maar er hapte niemand toe. We gaan geen derde oproep lanceren dit seizoen. Als daar nog iemand op reageert, zal de zaak wellicht pas in de winter kunnen openen, en dat is niet meteen een gunstige periode’, zegt domeinbeheerder Oswald Debelder.
‘Het belangrijkste voor ons is dat we opnieuw twee horecazaken op het domein hebben. De drankenstand aan het ploeterbad heeft ook enkele snacks en kan ook klanten in het domein bedienen. Stille Waters is een volwaardige cafetaria met tafeltjes en een mooi terras. In eerste instantie kan je terecht voor drank, want pas in het najaar wordt de keuken vernieuwd’, zegt Debelder. Enkele maanden geleden was Debelder er nog gerust in dat ze genoeg uitbaters zouden vinden.
Stickers
Waarom dat niet is gelukt, is hem een raadsel. ‘Zou het door de algemene economische situatie komen dat het niet evident is om hierin te investeren?’ vraagt hij zich af. Feit is wel dat ook het stadsbestuur geen uitbater vindt voor de toekomstige taverne in de Parkabdij in Heverlee. Op hun eerste oproep reageerde niemand. Inmiddels zijn de eisen wat afgezwakt, in de hoop toch een uitbater te vinden. Nog tot 25 september kunnen kandidaten reageren.
De Parkabdij en het provinciedomein lijken nochtans aantrekkelijke locaties voor een horecazaak. ‘Je moet wel over het kapitaal beschikken om erin te investeren. Of misschien ligt het aan de concessievoorwaarden?’, zegt de Leuvense schepen van Handel Els Van Hoof (CD&V). Een trend in de Leuvense horeca ziet ze niet. ‘De stickers die we sinds kort op leegstaande panden kleven om starters te overtuigen, zijn een succes. Er zijn er intussen al een aantal verdwenen. Tussen de 20 en 30 starters kwamen advies vragen’, stelt Van Hoof. Misschien kan de provincie ook zo'n sticker uithangen aan de Groene Lotus?