Met namen als Gers Pardoel, Katrina Leskanich van Katrina & The Waves, Les Truttes, Isabelle A, Udo, Ian Thomas en onder meer De Romeo's staan tijdens het driedaags festival veel bekende namen van diverse pluimage op het hoofdpodium. Daarnaast is Eurofolies ook een hoogdag voor zes Leuvense verenigingen die elk een Euroland culinair in kaart brengen.
‘De succesformule blijft ook nu behouden’, zegt Erik Meulemans van Eurofolies. ‘Zes eurolanden, elk vertegenwoordigd door een Leuvense vereniging, staan opgesteld rond een centraal podium op het festivalterrein aan de rolschaatspiste in het provinciaal domein van Kessel-Lo. Elke vereniging brengt zijn gekozen Euroland culinair en folkloristisch in kaart. Op het centrale podium brengen we muziek van verschillende genres. Zaterdagavond kunnen de bezoekers om 18 uur de voetbalwedstrijd OHL - RSC Anderlecht live volgen op een groot scherm.’
Dat er op Eurofolies dit jaar maar zes in plaats van de verhoopte twaalf Eurolanden een stand hebben, is volgens de organisator geen onoverkomelijk probleem. ‘De moeilijkheid voor de verenigingen is om een uitgebreid team met voldoende medewerkers op de been te brengen om drie dagen lang alles bol te werken. Sommigen slaagden daar niet meer in. We werken aan een oplossing voor dat gegeven, maar zijn er van overtuigd dat dit weinig of geen impact gaat hebben op het festival’, aldus Meulemans.
Goede doel
De organisatoren willen zich blijven engageren voor het goede doel. ‘De voorbije 13 jaar hebben we al een zeer mooi bedrag kunnen schenken aan de school voor bijzonder onderwijs Ter Bank. Deze school biedt onderwijs en residentiële hulpverlening aan verstandelijk gehandicapte kinderen en jongeren’, zegt Herwig Beckers.
Voor het eerst wordt er tijdens Eurofolies met Zwitserland een land vertegenwoordigd dat niet tot de Europese Unie behoort. ‘De verklaring ligt bij de gezinsproblematiek van één van onze ex-collega's in de organisatie. Zijn dochertje, de tweejarige Alissa Bruelemans vecht tegen een hersentumor. Eerdere behandelingen in het UZ Gasthuisberg sloegen niet aan. De peuter ondergaat momenteel in Zwitserland een protontherapie. De opbrengsten van de drank- en eetstand van Zwitserland gaan integraal naar de actie ‘Een hart voor Alissa’. We hopen dat we echt wat kunnen doen voor onze collega die zich jaren belangeloos heeft ingezet voor ons goed doel’, klinkt het bij de organisatie.