TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

woensdag 17 september 2014

"Worden aan het lijntje gehouden"

PATRICK STAAT 9 MAANDEN NADAT HUIS INSTORTTE NOG ALTIJD IN DE KOU

Bijna negen maanden nadat hun huis bij een zwaar onweer instortte, blijft de miserie voor de familie Vanderhulst uit Kessel-Lo duren. "Een dispuut met de verzekering doet alles aanslepen. Komt daarbij dat er bijna nergens praktische info voor slachtoffers van dergelijke rampen voorhanden is", stelt Patrick Vanderhulst. Die wil daarom een soort 'zelfhulpgroep' voor slachtoffers van zware woningschade oprichten.

"Een aannemer staat klaar om opnieuw van nul te beginnen bouwen, maar de verzekering doet moeilijk over het schadebedrag", zucht Patrick Vanderhulst (61). De man uit Kessel-Lo zag zijn woning langs de Lange Lostraat in de avond van 3 januari tijdens een zwaar onweer - wellicht door een valwind - als een kaartenhuisje in mekaar zakken. "We zijn bijna negen maanden verder en we kijken nog steeds op dezelfde puinhoop. Terwijl ik wel degelijk mijn huiswerk heb gemaakt: er is een bouwplan, we hebben dankzij de extra inspanning van de gemeente een bouwvergunning op zak, en zelfs de aannemer staat al klaar. Eind deze maand zou hij aan de afbraak en nieuwbouw kunnen beginnen. Alleen is het geld voor zijn voorschotten er nog niet. Nadat wij niet akkoord gingen met het voorgestelde schadebedrag - dat lag zo'n 140.000 euro lager dan wat onze expert raamde - verwerpt de verzekering, na een lange stilte en pas na tussenkomst van mijn juridisch adviseur, nu ons tegenvoorstel. Het is nu wachten op de aanstelling van een derde expert", weet Vanderhulst. "En als ik zelf geen stappen onderneem, hoor ik niet veel. Ondertussen moeten we wel blijven huren. De schamele tien maanden die de verzekering op zich wou nemen zijn bijna om, en er is nog steeds geen steen gemetst. Ik heb dan ook echt het gevoel dat men ons aan het lijntje houdt, wellicht in de hoop dat we uiteindelijk uit wanhoop toch met hun voorstel akkoord zouden gaan", aldus Vanderhulst die zich het mes op de keel voelt gezet.


Zelfhulpgroep
Meteen na het ingrijpende gebeuren moest Vanderhulst zelf op zoek naar informatie en raad. "Een draaiboek voor dergelijke noodgevallen of een soort van 'Slachtofferhulp' met objectieve ondersteuning bestaat er immers niet. Websites van verzekeringsmaatschappijen geven wel wat antwoorden op algemene vragen, maar een goed gebundeld draaiboek opdat iedereen zou weten: wat zijn de te volgen procedures, waar heb ik allemaal recht op, wat zijn mijn plichten,... is er niet. Allemaal zaken waar ik gaandeweg zelf achter ben moeten komen." Met de bedoeling zijn ervaringen te delen en zoveel mogelijk informatie met lotgenoten uit te wisselen, wil Vanderhulst daarom op termijn een soort van 'zelfhulpgroep' voor slachtoffers van zware woningschade oprichten. "Een website met vraag en antwoord moet lotgenoten duidelijkheid brengen."


Aangepaste wet
Daarnaast ijvert Vanderhulst er ook voor dat de wetgeving structureel zou worden aangepast opdat slachtoffers meer rechten krijgen. Wie eventueel samen met Vanderhulst een dergelijk initiatief uit de grond willen stampen, contacteert hem best via patrickvanderhulst148@gmail.com.
SVEN PONSAERTS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten