TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

vrijdag 14 november 2014

"Liefde voor hen is onvoorwaardelijk"

In Kessel-Lo werd in het huis van pleeggezin Sanne Pauwels en Rudi Witters de campagne voor 'Week van de Pleegzorg' voorgesteld. - Foto Vertommen

CAMPAGNE MOET MENSEN WARM MAKEN VOOR PLEEGOUDERSCHAP
Pleegzorg Vlaanderen heeft in Kessel-Lo de nieuwe campagne voor de Week van de Pleegzorg 2014 voorgesteld. Die loopt vanaf vandaag tot 23 november. Bedoeling van de campagne is zoveel mogelijk mensen warm te maken voor het pleegouderschap. Een boodschap die ook pleegouders Rudi en Sanne uit Kessel-Lo onderschrijven.
KIRSTEN BOSMANS

Rudi Witters (52) en Sanne Pauwels (46) vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze hadden allebei al een kind uit een vorige relatie, maar toen ze elkaar leerden kennen, kriebelde het om samen nog een kind op te voeden. "Ik was niet meer zo jong en wilde geen risico's lopen", zegt Sanne. "En adoptie hebben we overwogen, maar we redeneerden: waarom zes jaar op een kind wachten als de instellingen hier bij wijze van spreken uitpuilen? Pleegzorg was voor ons een logische keuze. Veel mensen reageerden positief, maar niet iedereen: sommigen vonden dat we ons iets op de nek haalden "want dat kind halen ze toch weer weg".

Vroeger leefde die overtuiging nog meer, dat schrikte ook veel mensen af om voor pleegzorg te kiezen. Maar tegenwoordig, onder andere door het nieuwe decreet, bestaan er meer mogelijkheden om voor een langere periode voor een kind te zorgen. Soms zelfs tot het zelfstandig kan wonen. Wij hebben dat ook aangegeven, dat we een kind voor langere termijn willen opvangen. En momenteel ziet het er niet naar uit dat Fro of Max snel naar hun biologische ouders zullen terugkeren. Al weet je natuurlijk nooit. Dat beseffen we ten volle. Maar daar proberen we niet aan te denken."


Babyjaren
Sanne en Rudi kozen ook expliciet voor jonge kinderen. Fro kwam 2,5 jaar geleden in hun leven toen ze 9 maanden was. Max 3,5 maand geleden toen hij amper zes dagen oud was. "We wilden samen een kind opvoeden, en daar horen ook de babyjaren bij", vervolgt het koppel. We kunnen ook met zekerheid zeggen dat de liefde voor onze pleegkinderen even onvoorwaardelijk is als die voor onze biologische kinderen. We denken er zelfs aan om nog een derde kindje in huis te halen. Niet morgen, maar we voelen dat er nog ruimte is." De nieuwe campagne voor de Week van de Pleegzorg schenkt dit jaar extra aandacht aan kleine kinderen tussen 0 en 6 jaar. "Op die jonge leeftijd is het extra belangrijk dat kinderen zich veilig kunnen hechten in een warm nest", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen.

"Vandaar die klemtoon. Tijdens de Week van de Pleegzorg gaan we daarom de uitdaging aan om 297 nieuwe kandidaat-pleegouders te vinden. Dat is namelijk het aantal kinderen dat momenteel op zoek is naar een plekje in een pleeggezin. We gaan dat doen door affiches te verspreiden, spots af te laten spelen op de radio, infoavonden te organiseren en een website met meer info online te plaatsen."

De infoavonden raden Rudi en Sanne iedereen aan. "Wij hadden aanvankelijk ook onze twijfels, maar gaandeweg raakten we ervan overtuigd dat pleegzorg iets voor ons was", zegt Rudi. "Misschien werkt het voor andere mensen ook zo. Het is het proberen waard." Voor meer info over pleegzorg kan je terecht op www.pleegzorgvlaanderen.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten