De brand is ontstaan toen de bewoner van een rijwoning de inhoud van zijn asbakken weggooide in een vuilbak in de veranda. Even later passeerde een buurvrouw via een achtergelegen voetweg. De vrouw zag veel rook uit het huis komen. Ze belde aan bij de bewoner die onmiddellijk de bluswerken is begonnen. ‘Hij is er niet in geslaagd de vlammen te doven, waarna de brandweer werd verwittigd', zegt woordvoerster Stephanie Gille van de Leuvense politie. Toen de spuitgasten ter plaatse kwamen, stond de veranda in lichterlaaie en waren de vlammen al overgeslagen op de dakgoten en de afvoerpijpen van de aanpalende woningen.
Onbewoonbaar
De brandweerlui kregen de brand snel onder controle, maar konden niet voorkomen dat een deel van de keuken uitbrandde. De veranda ging helemaal verloren. Ook de achtergevel van het pand is zwart geblakerd en de woonkamer liep waterschade op. Op de bovenverdieping is er vooral rookschade. Het huis is voorlopig onbewoonbaar. De eigenaar bracht de nacht door bij zijn broer.
Om de bluswerken te vergemakkelen sloot de politie Bruineveld tijdelijk af. Omstreeks 20.30 uur werd de actie afgeblazen.