Kessel-Lo Velt, een vzw voor ecologisch leven en tuinieren, promoot het concept Samentuinen. De organisatie werkt voor de Samentuin Zavelhof, in de buurt van de Diestsesteenweg, samen met Transitiestad Leuven.
De Zavelhof werd afgelopen zondag officieel geopend door schepen van Duurzame Ontwikkeling Mohamed Ridouani (SP.A). Naast Kessel-Lo werden ook in Bree en Schilde gelijkaardige tuinen geopend.
In een Samentuin is iedereen welkom, van tuinadept, over jong en oud tot dit concept is iedereen welkom. De tuinminder mobiel en mensen van vreemde origine.
Iedere tuinier kan een eigen perceeltje krijgen en met de groep de gezamenlijke lapjes grond beheren. Op andere plaatsen werken de tuinders samen op de volledige oppervlakte.
Ecologisch te werk gaan is een andere belangrijk aspect binnen dit concept. De bodem wordt gezond en vruchtbaar gehouden door onder onder meer weinig meststof te gebruiken en te voeden met compost of groenbemesters.
Klimaatneutraal
‘Samentuinen passen in een ruimere beweging naar meer ecologische duurzaamheid. Zo willen steden klimaatneutraal worden en streven mensen in transitiegroepen naar minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In beide gevallen is samen ecologisch moestuinieren een interessante activiteit, want het helpt echt, het is nuttig, het brengt mensen samen en het is gezellig’, zegt Velt-directeur Jan Vannoppen.