De beklaagden riskeren elk tot twintig maanden cel en een fikse geldboete. Ze moeten mogelijk ook 300.000 euro winsten terugbetalen en 32.000 euro ophoesten voor het elektriciteitsverbruik.
De recherche kwam de wietboeren in oktober 2009 op het spoor na een tip over een sluikstort. In de zakken zat afval van de cannabiskweek. Een getuige had gezien hoe een vrouw de zakken dumpte en noteerde prompt de nummerplaat van haar voertuig. Tijdens een van de huiszoekingen troffen agenten een plantage met 950 plantjes, 36,6 gram zaadgoed en 430 geoogste teeltblokken aan in een omgebouwd herenhuis langs de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Verder onderzoek bracht de agenten tot in Luik waar ook een plantage met 1.070 plantjes was gevestigd. In een pand langs de Nekkerspoelstraat in Mechelen kwamen de speurders dan weer te laat. Daar was de professionele installatie inmiddels ontmanteld. De gekweekte cannabis was grotendeels bestemd voor growshops in Rotterdam.
Sommige van de beklaagden wasten tijdens de zitting hun handen in onschuld, minimaliseerden hun bijdrage of meenden dat ze niet uit vrije wil waren betrokken. De rechter doet uitspraak in de zaak na de gerechtelijke vakantie.