In december van vorig jaar gebeurde er iets unieks in de Leuvense gemeenteraad. Een groep inwoners wilde zich niet neerleggen bij de naamsverandering van het Fochplein in het Rector De Somerplein en plaatste een punt bij op de agenda. Daarvoor hadden ze eerst 1.000 handtekeningen moeten verzamelen, waar ze een half jaar over deden. Fred Guldentops uit Kessel-Lo nam als eerste burger ooit het woord op de gemeenteraad.
Het moet bij hem gekriebeld hebben om er de komende zes jaar iedere maand te zitten, want op 14 oktober staat hij op de lijst van de Piratenpartij. ‘Het burgerinitiatief over het Fochplein heeft mijn politieke gevoelens niet echt aangewakkerd. Die waren er al. We kwamen al geregeld samen om te praten over politieke zaken. Maar het is wel de eerste keer dat ik opkom voor de gemeenteraadsverkiezingen’, zegt Guldentops. ‘Voorlopig ben ik nog een politiek activist, geen politicus. Maar ik zie het wel zitten om in de gemeenteraad te komen.’
Vooral van de Europese verdragen wil Guldentops een speerpunt maken.
‘Er wordt zo veel in achterkamers bedisseld. In onze buurlanden wordt dat al stevig onder de aandacht gebracht. We hopen het ook in België van de grond te krijgen. Deze verdragen laten lokale vertegenwoordigers niet meer toe hun eigen beleid uit te stippelen. Ook op gemeentelijk niveau hebben ze een invloed. Daarom moet je als mandataris de aandacht op deze materie vestigen’, stelt Guldentops.
De Leuvenaar belandde bij de Piratenpartij, omdat die ook transparantie naar de burger en inspraak hoog in het vaandel draagt, net wat hij met het burgerinitiatief over het Fochplein wilde bereiken.
‘Het is opvallend hoeveel partijen nu inzetten op inspraak. Dat zal wel niet alleen de verdienste van het burgerinitiatief zijn, maar het heeft het toch mee beïnvloed’, zegt hij. ‘Het burgerinitiatief is niet mislukt. Het plein mag dan wel Rector De Somerplein heten, maar we hebben laten zien dat ook burgers op de gemeenteraad hun zeg kunnen doen.’