‘Een kaakslag voor omwonenden, een keuze voor grootdistributie’, zo verwoorden buurtbewoners van het Colruyt-filiaal in Kessel-Lo het onomwonden. Op 8 juni keurde het stadsbestuur immers een bouwaanvraag goed, waardoor het filiaal haar diensten kan uitbreiden. Het oude gebouw, met een oppervlakte van grofweg 1700 vierkante meter, zal er plaatsruimen voor een nieuwbouw met een oppervlakte van liefst 3.570 vierkante meter. Hiervoor zal een ruimte tot 200 meter achter het huidige gebouw worden ingepalmd, dat momenteel dienst doet als groene buffer tussen winkel en woonzone.
‘Wat ons vooral stoort is het totale gebrek aan communicatie’, stelt buurtbewoner José Ruelens, die als woordvoerder optreedt. ‘De plannen van Colruyt zijn een regelrechte ramp, die we dan ook meermaals aangekaart hebben. Alleen weegt onze stem niet door.’
Uitbreiding parking
Na een voorafgaand openbaar onderzoek, waarbij 57 gezinnen uit de Grensstraat en de Overwinningsstraat een bezwaarschrift indienden, besloot het stadsbestuur toch om voor Colruyt het licht op groen te zetten. Naast het aantasten van de groene zone en de leef- en woonkwaliteit, hekelen de buurtbewoners de uitbreiding van de parking, tot 200 bovengrondse plaatsen.
‘Meer auto's, vrachtwagens die 's nachts laden en lossen, en dat allemaal boven de grond. In andere filialen gebeurt dit vaak ondergronds, maar hier dus duidelijk niet. Omdat het stadsbestuur het colruytfiliaal geen duimbreed in de weg legt. Men wil hier op de Tiensesteenweg een zo goedkoop mogelijke winkel bouwen, om zo veel mogelijk winst te maken ten koste van alle omwonenden’.
‘Tot de laatste snik’
Via de juridische weg willen de bewoners er alvast een procedureslag van maken.
‘We zullen hier tegen strijden tot de laatste snik, voor het welzijn van iedereen langs de Tiensesteenweg’, besluit Ruelens.
Met een beroep bij de provincie Vlaams-Brabant hopen de bewoners hun slag alsnog thuis te halen. Volgende week wordt daarover een beslissing bekendgemaakt.