TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

donderdag 26 maart 2015

Bom lag vlak naast fietspad


 Foto's Vertommen

ijdens graafwerken op de nieuwe stelplaats van De Lijn op de Eenmeilaan werd gisteren omstreeks 11 uur, vlak naast het fietspad, een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De hele buurt werd ontruimd en ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om de gigantische bom van 500 kilgram onschadelijk te maken.

ANDREAS DE PRYCKER, KRISTIEN BOLLEN

"Een aannemer is gisterochtend op een vliegtuigbom gestoten", vertelt burgemeester Louis Tobback op een geïmproviseerde persconferentie in het Provinciaal Domein. "Dat feit komt voor mij zeker niet als een verrassing, gezien de geschiedenis (zie verder). Maar omdat het om een zware bom met een ferme dosis springstof ging, hebben wij naar ontmijningsdienst DOVO geluisterd toen ze ons het advies gaven om de hele boel hier te evacueren. Wij hebben een perimeter van 800 meter naar de kant van Blauwput toe ingesteld", vertelt Tobback.

Om 16 uur begon ontmijningsdienst DOVO aan het neutraliseren van de vliegtuigbom. Op een tijdspanne van een kleine tien minuten was de bom volledig ontmanteld.


Crisiscentrum
"De afgebakende perimeter lag in de zone tussen de Domeinstraat, Wilselsesteenweg, Borstelstraat en Diestsesteenweg. Het sportcomplex aan de Stadionlaan in Kessel-Lo werd ingericht als crisiscentrum. Met deze maatregelen hebben we het zekere voor het onzekere genomen", vertelt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx. De politie ging langs bij alle inwoners om hen mee te delen dat ze hun woning moesten verlaten. Kinderen en begeleiders van kinderdagverblijf 't Klavertje werden met een bus naar het opvangcentrum in Sportcomplex Kessel-Lo gebracht. "Er zijn zo'n 2.800 geregistreerde bewoners in het geëvacueerde gebied ingeschreven", vertelt burgemeester Louis Tobback. Uiteindelijk waren er 235 mensen die in het sportcomplex zaten. Zij werden met extra diensten van De Lijn naar daar gereden en werden ook met bussen teruggebracht naar hun woning. Ook de andere mensen mochten na de ontmantelingsprocedure weer gewoon naar huis terugkeren. Niet alleen de bewoners van Kessel-Lo ondervonden last van de vliegtuigbom. Na de vondst van de bom tijdens graafwerken was het treinverkeer opgeschort op vraag van de ontmijningsdienst DOVO.


Hinder De Lijn en NMBS
"Het station van Leuven en het seinhuis werden vanaf 14.30 uur volledig ontruimd", vertelt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. "Pas na de ontmanteling werd het station terug vrijgegeven." Ook De Lijn ondervond de nodige hinder.

Het Martelarenplein en het stationsgebouw werden immers ontruimd voor de ontmanteling van de vliegtuigbom.

"Het Rector De Somerplein deed dienst als vervanghalte voor het station vanaf 14.30 uur tot het einde van de ontmantelingsprocedure, zo rond 16.15 uur. Dat bracht natuurlijk sterk verstoord busverkeer met zich mee."

Voorts werden de woensdagmarkt van Kessel-Lo en alle activiteiten in de sporthal afgelast. Ook het zwembad en het Provinciaal Domein werden volledig afgesloten. Er werd zelfs een extra telefoonlijn geopend voor al wie vragen had over de situatie.

Ook afrit Wilsele op de autosnelweg E314 werd afgesloten gedurende de operatie.

Extra dienstverlening De Lijn

De Lijn zette ook extra bussen in om mensen naar het crisiscentrum te voeren.
Heel wat bussen van vervoersmaatschappij De Lijn en ambulances werden als extra dienstvervoer ingezet om de mensen naar het crisiscentrum in de sporthal van Kessel-Lo te brengen. Ook Jeanne Steurs uit Kessel-Lo werd door de bus naar de sporthal gevoerd. "De politie is mij zo rond 14.30 uur uit mijn huis komen halen. Zij vertelden mij wat er gaande was en dat er bussen naar de sporthal aan het zwembad reden. Gelukkig worden wij hier opgevangen", klonk het bij haar. Ook het Rode Kruis werd ingezet om bedlegerige mensen naar het crisiscentrum in de sporthal te brengen.
(ADPW)

Heel wat reizigers gestrand

Ook vele trein- en busreizigers waren de dupe van de vliegtuigbom. Dat was ook het geval bij Jozef Goris en Agnes Vits.
"Wij dachten dat de vakbonden weer aan het staken waren", vertelt het koppel. "Daar zouden we iets minder begrip voor hebben, maar als er een bom gevonden is, dan kunnen ze moeilijk anders. Wij komen van een controle op UZ Gasthuisberg. Normaal gezien gaan wij altijd nog een hapje eten nadat wij daar geweest zijn, maar vandaag hebben dat niet gedaan. Dat is erg spijtig, aangezien we hier nu toch een hele tijd in de aap gelogeerd zitten", zegt het koppel. (ADPW)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten