TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

dinsdag 10 maart 2015

Centrale Werkplaatsen krijgen metamorfose

De Centrale Werkplaatsen ondergaan momenteel een ware metamorfose en moeten in de toekomst het hart van het nieuwe centrum van Kessel-Lo worden volgens schepen Mohamed Ridouani (sp.a). "Hal 9 gaan we casco restaureren en krijgt een toekomstige invulling als jeugdcentrum. Hal 4 en 5 gaan we nu al aanpakken en krijgt een tijdelijke functie als evenementen- en ontmoetingsruimte."
Grote veranderingen op de voormalige NMBS-site Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo. Dat proces is al enkele jaren aan de gang maar het nieuwe hart van deelgemeente Kessel-Lo krijgt nu toch stilaan vorm. Heel wat mensen hebben hun intrek al genomen in de appartementen in de nieuwe woonwijk en ook de sociale huisvesting zal nog dit jaar worden afgerond. Hetzelfde verhaal voor de academie en de fietsafhandelcentrale. "En dat is nog niet alles", zegt schepen Mohamed Ridouani (sp.a). "De werkzaamheden aan het Treinpark beginnen deze zomer en ook het ontwerp van het Blauwputplein wordt gefinaliseerd. De Centrale Werkplaatsen transformeren steeds meer naar het nieuwe hart van Kessel-Lo."

De meest opvallende gebouwen op de site, de grote hallen, krijgen uiteraard ook een nieuwe bestemming. Dat is niet altijd eenvoudig want de hallen zijn beschermd als monument en bijgevolg moet er voor alle werkzaamheden toestemming komen van Monumenten en Erfgoed. Toch is de stad Leuven erin geslaagd om vooruitgang te boeken in de dossiers. "Voor hal 9 op de hoek van de Karel Schurmansstraat en de Werkhuizenstraat krijgen we subsidies", zegt schepen Ridouani. "Het is de bedoeling om de hal casco te restaureren. De werkzaamheden gaan later dit jaar van start. Daarna volgt een tweede fase om hal 9 concreet een invulling te geven als jeugdcentrum."
besluit schepen Mohamed Ridouani.

Toekomstmuziek

Een mooi project en ongetwijfeld een aanwinst voor Kessel-Lo maar daar houdt het verhaal niet op.  Ook hal 4 en 5 krijgen op termijn een nieuwe bestemming. Mogelijk krijgt het tweedekansonderwijs er onderdak en zullen er ook kleine creatieve bedrijfjes terecht kunnen, maar dat is nog toekomstmuziek voor binnen een vijftal jaar. In afwachting van een definitieve invulling begint de stad binnenkort al met instandhoudingswerken. "Meer zelfs, we gaan hal 4 en 5 veilig maken en een tijdelijke invulling geven als evenementen- en ontmoetingsruimte. Van tango dansen tot rommelmarkten, de hallen zullen vanaf dit najaar heel wat mensen over de vloer krijgen dankzij deze tijdelijke oplossing."

De definitieve invulling van de hallen is zoals gezegd nog niet voor morgen. De lange procedure voor de nodige subsidies zijn daar uiteraard niet vreemd in, maar los daarvan is de site van 8,5 hectare bezig aan een opmerkelijke transformatie. Voor de instandhoudingswerken van hal 4 en 5 neemt het Agentschap Onroerend Erfgoed alvast 80 % van de kosten voor haar rekening. Nog dit: het is niet de bedoeling om nachtelijke evenementen toe te laten in hal 4 en 5 na de instandhoudingswerken. "Neen, dat gaan we niet toelaten. Het is niet de bedoeling om er een tijdelijke fuifzaal van te maken", besluit schepen Mohamed Ridouani.

BART MERTENS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten