TWITTER, MAIL, SKYPE,FACEBOOK

twitter: @adriaanpauwels
mail: pauwels.bols@gmail.com
skype: adriaan.pauwels
facebook: adriaan pauwels

vrijdag 27 maart 2015

Wie vond nu eigenlijk de bom?

Foto Repro Vertommen

BEDRIJF DAT VLIEGTUIGBOM VOND, WAS SPECIFIEK OP ZOEK NAAR OORLOGSMUNITIE

De mensen van BODAC, een Nederlands bedrijf dat dagelijks met een dertigtal medewerkers naar explosieven van WO I en WO II speurt, stootte woensdag als eerste op de vliegtuigbom aan de Eenmeilaan in Kessel-Lo. Zij waren op de werf van de nieuwe stelplaats van De Lijn net specifiek op zoek naar oorlogsmunitie. Gisterochtend vonden ze ietsje verderop ook nog een staart van een munitieartikel.

ANDREAS DE PRYCKER

"Wij werken dag in, dag uit in zulke situaties. Maar ik moet zeggen dat deze bom, de Britse Duizendponder, van een uitzonderlijk groot kaliber is", vertelt Dirk van de Vleuten, zaakvoerder van BODAC, een Nederlands bedrijf dat in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk dagelijks op land- en waterbodems op zoek gaat naar oorlogsmunitie. "Wij verrichten wel vaker werk in België, maar het is de eerste keer dat we in Leuven actief komen zoeken. Aangezien dit gedeelte van de stad in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebombardeerd werd, was dit ook geen verrassing dat we die bom vonden. Er liggen hier wel zo'n honderd kraters op het terrein. Maar die Britse Duizendponder, dat is toch één van de grootste bommen in zijn soort en dat maakt de vondst wel speciaal", zegt Van de Vleuten. De maatregelen waren dan ook navenant: de hele buurt werd ontruimd voordat ontmijningsdienst DOVO zijn werk kwam doen. Om 16 uur begon ontmijningsdienst DOVO aan het neutraliseren van de vliegtuigbom. Op een tijdspanne van een kleine tien minuten was de bom volledig ontmanteld. "Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat er op deze plaats een bom gevonden wordt. We weten dat er hier nog een bom van 4.000 lbs gedropt werd in de Tweede Wereldoorlog. Dat is dus een bom van 2.000 kilogram, met ongeveer 1.000 kilo springstof erin. Die is dus vier keer zo zwaar als de Britse Duizendponder. Al is het niet geweten of die hier nog ligt of indertijd mee ontploft is", aldus korporaal Koen Debaere.

Dat laatste weet ook Van de Vleuten niet. "Vliegtuigbommen kunnen tot tien meter diep in de grond zitten. Deze zat zo'n drie à drieënhalve meter diep en zat op een draagkrachtige laag. Bij een ontploffing hadden een heel aantal van de ramen in de omtrek kunnen ontploffen. De veiligheidsvoorschriften zeggen dat er bij de vondst van een Duizendponder alles in een straal van 800 meter moet ontruimd worden. Hoe lichter de bom, hoe kleiner de straal zal zijn.

Of er veel gevaar was? Die veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets natuurlijk", meent de zaakvoerder. Ondertussen werd de put waar de Britse Duizendponder werd gevonden opnieuw dichtgegooid. De komende weken zal BODAC verder sporen zodat de bouw- en infrawerken nadien veilig kunnen worden uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten